Kváskový chléb v Remosce, který se konečně povedl

 V minulosti jsem už s kváskovým chlebem v Remosce experimentoval. Dopadlo to různě, nikdy ale ne optimálně. Hlavní problém byl v tom, že to buď v Remosce pořádně nenaskočilo, případně to naskočilo ale zase splasklo, případně jsem to tam nechal moc dlouho. Teď jsem použil jednoduché vedení kvásku „à la manière de Maškrtnica“ popsané Cuketkou, použil kvásek ze skleničky v lednici co tam byla aspoň 14 dnů (sic) a v první fázi jsem přidal na půl dne žitnou chlebovou bio mouku pro nastartování kvásku (večer bublal a nakynul jako blázen) a přes noc pak přidal celozrnnou pšeničnou bio mouku a zahustil už do podoby výsledného těsta. Dopoledne druhý den to nakynulo, tak jsem nažhavil Remosku, ale ponechal uprostřed ten „bábovkový“ hliníkový kužel aby to lépe vedlo teplo dolů a okolo naflákal to nakynuté těsto, aniž bych jej jakkoli opracovával. Navrch jsem nasypal pytel různých semínek a jal se to asi na 45 minut péct (používám časovač do zásuvky, aby se Remoska vypla sama v případě, že na ni zapomenu–doporučuji tu stokorunu v Kauflandu nebo domácích potřebách do toho vrazit, člověk mého typu co zapomíná že něco dal vařit/péct už nikdy nic dalšího nespálí :-))

Výsledek je skvělý! Chleba nakynul, chutná jako chleba, a v rámci toho co se z Remosky dá vytáhnout když tam je ten středový kužel to působí docela dobře „rustikálně“ :-)

13-05-22 povedeny bochnik (web)

Autor

Martin

Pracuji jako ajťák a grafik na volné noze, zejména ale pro brněnskou firmu vyrábějící ekodrogerii. Dále působím v brněnském systému místní směny Rozleťse, Českém zahrádkářském svazu, České psychedelické společnosti, spolku Archetypal a Mezinárodní komunitě dzogčhenu. Chcete mě podpořit? BTC: 37mf2FJR26Ce3DxMkocukJDgB1eVjasnZB, příp. PGP podepsané adresy dalších kryptoměn.

4 komentáře u „Kváskový chléb v Remosce, který se konečně povedl“

  1. Ide leto, skúšam remosku. Funguje, chlieb krásne popraská. Bez kužeľa som včera piekla hodinu a iba posledných 15 min bez alobalu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *