Všechny Visa karty jsou si rovny, ale některé jsou si (ne)rovnější – blokace karet Revolut skupinou MALL.cz

Není Visa jako Visa. Tak, jako s s Visa/MC kartami nepochodíte na Krymu, tak jako s ruskými kartami nepochodíte jinde a naopak s cizími kartami často nepochodíte v Rusku, tak teď v souvislosti s Brexitem už někde nepochodíte ani s britskými kartami v Česku. Konkrétně skupina MALL.cz zahrnující jak Mall, tak i Czech Computer apod., využívající platební bránu ČSOB, aktivně blokuje karty Revolut při online platbě. Bez uvedení konkrétního důvodu a bez uvedení takovéto informace kdekoli v obchodních podmínkách nebo způsobech platby. Zajímavé je, že kartu MasterCard od TransferWise, taky britského subjektu, platební brána ČSOB využívaná skupinou MALL akceptuje a testovací objednávkou jsem to i potvrdil.

Mall.cz ani jiné obchody její skupiny v podmínkách nákupu, ani způsobech platby neuvádí žádnou zmínku o tom, že si vybírají, které karty akceptují a které ne. Že blokují všechny karty Revolutu (fyzické, virtuální i jednorázové „disposable“) natož pak z jakého důvodu se nikde oficiálně nedočtete. Pravděpodobně za to můžou vyšší poplatky nebo riziko problému dostat chargeback po Brexitu, ale bylo by fér to někde transparentně uvést.

Pokusil jsem se zaplatit objednávku na MALL.cz jako všechny platby virtuální revolut kartou, kterou používám na drtivou většinu online nákupů. Neúspěšně. Ani pokus zadat tam číslo fyzické Revolut karty nepomohlo, a ani vytvoření jednorázové virtuální (disposable) karty nic nezměnilo. Celá číselná řada karet Visa od Revolutu (neměl jsem jak vyzkoušet s MasterCard, které někteří uživatelé Revolutu mají taky) je odmítaná nepříliš konkrétní hláškou, že danou kartu obchodník nepřijímá, a to hned ve chvíli zadání čísla karty do políčka platební brány ČSOB:

To stejné je jak u MALL.cz, tak i u CZC.cz a patrně všech ostatních obchodů skupiny Mall.cz. Napsal jsem po složitém hledání kontaktů na webu přes nějaký formulář dotaz se stížností, že nemohu kartou zaplatit objednávku:

Dotaz: Dobrý den, nemohu zaplatit obj. XYZ kartou, ani jedna z karet kterou mám mi vaše platební brána neakceptuje hned po zadání čísla. Nejedná se o karty vystavené v ČR…“

Odpověď pana Volfa z MALLu druhý den vypadala, že nedošlo ani k přečtení první věty, kde jsem číslo uvedl:

„Dobrý den, mrzí nás, že máte se zakoupeným zbožím potíže. Abychom Vám mohli pomoci, prosím, pošlete nám číslo objednávky nebo faktury.“

Až po další odpovědi jsem dostal info, že „číslo jsem nepřehlédl, avšak to není číslo objednávky. Toto číslo bohužel v našem systému neexistuje, Objednávky začínají číslem 122 nebo 121…“ Ukázalo se, že před platbou se v systému objevuje číslo zásilky nebo něčeho jiného než objednávky, po zaplacení jinou kartou (Transferwise) už na účtu MALLu bylo správné číslo vidět. Tolik jen odbočka k úrovni zákaznické podpory MALLu.

Objednávku jsem nakonec zaplatil jinou kartou, MasterCard od Transferwise, taky britské společnosti, mi systém akceptoval, takže buď se blokování týká cíleně jen Revolutu, nebo jen Visa karet ale nikoli MasterCard, nebo moje MC karta TransferWise nemá číselnou řadu odpovídající blacklistu ČSOB/MALLu:

O tom, jak to teda je, jsem se dozvěděl až z Facebooku po té, co jsem tam stížnost zveřejnil a zmínil @MALL.cz:

„Bohužel jsme aktuálně omezili přijímaní některých karet vydávaných ve Velké Britanii, což karty Revolut většinou jsou. Bude nutné uhradit jinou kartou nebo jiným způsobem.“

Tolik k tomu globálnímu platebnímu systému a spolehlivosti karet. Laik bya si řekl, že mám-li Visa nebo MasterCard, tak jsem tak nějak globálně schopen si všude zaplatit, co chci. Omyl. Kdybych měl ruskou MIR kartu, pochopím, že její akceptace nebude úplně nejvyšší, u regonálních MAESTRO karet to taky je všelijaké a v některých zemích i platební terminály v obchodech a bankomaty mají specifika, že berou jen místní karty (např. belgický systém Maestro/Bancontact), ale jedna z největších platebních bran v ČR a jeden z největších online obchodníků v ČR, co tvrdí, že akceptuje Visa/MC mě opravdu nepříjemně překvapil využíváním takovéhoto nezdokumentovaného blacklistu karet, jehož parametry vylezou na světlo částečně jen v odpovědi po veřejné stížnosti na sociálních sítích.

Autor

Martin

Pracuji jako ajťák a grafik na volné noze, zejména ale pro brněnskou firmu vyrábějící ekodrogerii. Dále působím v brněnském systému místní směny Rozleťse, Českém zahrádkářském svazu, České psychedelické společnosti, spolku Archetypal a Mezinárodní komunitě dzogčhenu. Chcete mě podpořit? BTC: 37mf2FJR26Ce3DxMkocukJDgB1eVjasnZB, příp. PGP podepsané adresy dalších kryptoměn.

Jedna myšlenka na “Všechny Visa karty jsou si rovny, ale některé jsou si (ne)rovnější – blokace karet Revolut skupinou MALL.cz”

  1. A proto mám od REVOLUTu jak VISA, tak MC kartu. MC karty fungují.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *