Moje zkušenost s antigenním testováním na covid-19 ve FN Brno-Bohunice

TL;DR: Papírová byrokracie jak z minulého století, online rezervační systém, který vám potvrdí termín, ale pak vás na místě nenajdou v databázi, míchání lidí jdoucích na test na covid před hlavním vchodem do celé nemocnice pro pacienty. Neprofesionální a neškálovatelné.

V noci v 1:05 jsem objevil, že již ráno v 8:45 je volná kapacita v pro mě nejbližším testovacím místě pro antigenní testování na koronavirus před fakultní nemocnicí v Brně-Bohunicích. Je to placené ze zdravotního pojištění, tak jsem se po všech těch vánočních a silvestrovských posezeních rozhodl se nechat otestovat a hned se objednal. Dorazil email s potvrzením, kódem a instrukcí si ještě vytisknout čestné prohlášení a to vyplnit, kde byly zase ty stejné údaje co už jsem vyplňoval při samotné registraci na test a otázky jaké (ne)mám příznaky. Nevím, proč to nešlo jednoduše vyplnit rovnou v tom online formuláři. A proč to po mě opakovaně chce údaje, které si může nemocnice vyžádat a ověřit, pokud by využila toho, že rezervační systém podporuje MojeID.

Screenshot potvrzovacího emailu.

V 8:40 jsem stál před nemocnicí a pak to celé začalo být tak trochu nepodařené – srovnám-li to s říjnovým PCR testem v Elisabeth Pharmacon, kde se objednávalo na minutu přesně, zvládají testovat 1200 lidí denně a nikde se nedělal ani úkon navíc, tady to rozhodně nevypadalo, že by fakultní nemocnice v druhém největším městě měla schopnost dělat nějaké plošné testování tisíců až desetitisíců lidí denně, a nedovedu si představit, jak bude vypadat očkovací centrum, pokud ho bude mít rovněž v gesci FN Bohunice.

První, co nepochopím, proč fronty lidí potenciálně nakažených covidem se tvoří přímo před hlavním vchodem do celé nemocnice pro pacienty. Proč testovací místo není záměrně mimo hlavní proud lidí, co do nemocnice ani z nemocnice vůbec nejdou kvůli covidu.

Druhé, co nepochopím, proč krom vytištěného čestného prohlášení ještě znovu musím ukazovat nejen kartičku pojišťovny, ale i občanku, a pak nosit tři kopie papírové celostránkové žádanky spolu se zkumavkou do další místnosti, a celé to není elektronické.

Za třetí, jak je vůbec možné a akceptovatelné v roce 2021, že si v 1 hodinu ráno v online systému REZERVUJI test v intervalu 8:45-9:00, přijde mi ID testu a potvrzení do emailu, a v 8:40 mě nebyli vůbec schopni najít v databázi a musel jsem jim všechny nacionále diktovat znovu, a dohledávat v mobilu email aby vůbec uvěřili, že jsem se registroval?! Pět minut jsem tam jen řešil, aby mě vůbec vzali, mezitím kolem mě procházelo v malé místnosti x dalších lidí jdoucích na test, což se vůbec nemá dít, a celá byrokracie zabrala jen na mě 10 minut času dvou lidí?

Samotný stěr už byl standardní a během pár sekund bylo hotovo. Doufám, že mi vůbec dorazí nějaký výsledek emailem a neztratí se to taky z databáze, nebo nevymění výsledky testu apod.

Takže milá bohunická fakultní nemocnice, naučte se takovéhle testování dělat profesionálně, bezchybně a rychle, a udělejte toto:

Objednejte se a zajděte si na takový PCR test ke konkurenci, tj. do Židenic do Elisabeth Pharmacon, a sledujte, jak tam postupují. Konkrétně na test jste objednáni ne na čtvrthodinový blok, ale na minutu přesně a to se taky dodrží. Žádný papír s sebou není potřeba, žádné formuláře se netisknou a klient je nemusí odnikud nikam nosit. Dva lidi kontrolují lidi jdoucí na test, během pár sekund ověří objednávku a hned vedle jsou tři paralelní odběrná místa, čísla zkumavek a podobně si interně řeší ve svém systému. Přijdu-li na test v 8:45 v 8:44, tak v 8:46 odcházím. Co minutu to nový člověk. Žádné diktování rodných čísel před x dalšími lidmi, emailové adresy a telefonního čísla.

Nemíchejte lidi jdoucí na covid test a jiné věci před hlavním vchodem do nemocnice.

Pokud potřebujete ověřit identitu, a využíváte rezervační systém napojený na MojeID, využijte i toho, že tam může člověk být ověřený přes novou občanku, FIDO2 token apod. a lze tím pádem vyžádat všechny relevantní údaje a netřeba cokoli už kontrolovat na místě. Ale hlavně – žádný rezervační systém nesmí dopustit, aby se člověk registroval a vy ho pak neměli v databázi když tam přijde! Takový rezervační systém vyhoďte a použijte jiný. Třeba si kupte ten co má Elisabeth Pharmacon.

Pokud má antigenní testování, ale později i očkování být skutečně plošné, efektivní, rychlé, tak nesmí na jednoho občana trvat proces na místě déle než je absolutně nutné. Ideálně minuta na člověka se vším všudy. Žádné zdržování a byrokracie na místě, žádné papíry předávané mezi x lidmi.

Autor

Martin

Pracuji jako ajťák a grafik na volné noze, zejména ale pro brněnskou firmu vyrábějící ekodrogerii. Dále působím v brněnském systému místní směny Rozleťse, Českém zahrádkářském svazu, České psychedelické společnosti, spolku Archetypal a Mezinárodní komunitě dzogčhenu. Chcete mě podpořit? BTC: 37mf2FJR26Ce3DxMkocukJDgB1eVjasnZB, příp. PGP podepsané adresy dalších kryptoměn.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *