Jak zobrazit vzdálenou plochu (RDP) na 2 monitorech ze 3 (či více)

Je nutná minimálně verze Win10 19.03 (18362).

  1. Zobrazit čísla monitorů pro klienta vzdálené správy: mstsc.exe /l , pokud má každý monitor stejné rozlišení a nejde snadno poznat, který je který, nejdřív každému monitoru dát jiné rozlišení aby bylo jasné, jaký layout monitorů ve skutečnosti je
  2. otevřít .rdp soubor v poznámkovém bloku či Notepadu++ a tam upravit ručně řádky:
    use multimon:i:1
    selectedmonitors:s:0,1
    kdy multimon je podmínka pro vícemonitorové rozložení, a selectedmonitors je čárkou oddělený seznam ID monitorů, kde se má vzdálená plocha zobrazovat.
  3. modrá horní lišta co vyjede když se nahoru vzdálené plochy najede se bohužel může zobrazovat na úplně jiném monitoru (tom třetím), patrně tom co je ve Windows jako “primární”. Pokud je primární tím jediným, na kterém nemá být ta vzdálená plocha tak to ideální není. Podporu prý Microsoft přidal teprve nedávno po deseti letech, kdy to marně uživatelé nemohli použít, ačkoli 3 a vícemonitorové rozložení už dávno existuje. GUI RDP klienta to stále neumí nastavit.

Zdroj: https://superuser.com/a/1490431

Autor

Martin

Pracuji jako ajťák a grafik na volné noze, zejména ale pro brněnskou firmu vyrábějící ekodrogerii. Dále působím v brněnském systému místní směny Rozleťse, Českém zahrádkářském svazu, České psychedelické společnosti, spolku Archetypal a Mezinárodní komunitě dzogčhenu. Chcete mě podpořit? BTC: 37mf2FJR26Ce3DxMkocukJDgB1eVjasnZB, příp. PGP podepsané adresy dalších kryptoměn.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *