Medové perníčky – rodinné dědictví

Rodinný recept na perníčky, jak jsem jej dnes po telefonu vytahal od maminky, která jej zdědila od babičky, která jej zdědila od prababičky, která… (však to znáte — od časů bez počátku, nezrozen, neumírá, věčný λόγος ;)) Update: na nějaké podstatné detaily se zapomnělo.

Běžně se dávky zdvojují, ztrojují, tady je naopak zpravidla potřeba dělit, aby výsledku nebyl celý kamión. A když se říká “medové”, tak opravdu pořádně medové. Jdeme na to:

  • 1 kg medu
  • 1 kg směsi hladké žitné a pšeničné mouky, s dominantní převahou žitné; v případě volby celozrnné zde bych doporučil ty biomouky z Alberta, které jsou velmi jemně mleté, případně Al Natura z DM Drogerie
  • 0,25 kg cukru
  • 4 celá vejce
  • Perníkové koření či jeho jednotlivé složky v poměru dle chuti a individuelních preferencí

Med, mouka, cukr a vejce do těsta. V míse nechat do druhého dne. Přidat koření a případně prášek do pečiva či amonium.

Celkem řídké těsto postupně dávat na zamoučený vál (opět žitná mouka), a válet, vykrajovat a strkat na plech. Válením se do objemu  2 kg těsta přidá ještě dalších cca 0,5 kg mouky.

Žádný tuk. (Update: Vejce a kypřidlo ano.)

Vejce lze použít až před pečením na potření vykrojených kousků, aby to bylo krásně lesklé. Případně lze asi zvolit nějakou náhražku, ale neznám jakou.

Peče se tak akorát.

Nesmysly jako zdobení atd. dle libosti po upečení.

První měsíc po upečení jsou perníčky jako skála, když se nechají ve vlhké spíži, tak zvláční a pak je to nejlepší typ perníčků, co existuje :))

Autor

Martin

Pracuji jako ajťák a grafik na volné noze, zejména ale pro brněnskou firmu vyrábějící ekodrogerii. Dále působím v brněnském systému místní směny Rozleťse, Českém zahrádkářském svazu, České psychedelické společnosti, spolku Archetypal a Mezinárodní komunitě dzogčhenu. Chcete mě podpořit? BTC: 37mf2FJR26Ce3DxMkocukJDgB1eVjasnZB, příp. PGP podepsané adresy dalších kryptoměn.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *