Compose Key (⎄) i na Windows

Linux resp. Unixy nabízejí dlouhé roky jednu skvělou věc co se týče klávesnice a zadávání speciálních znaků: Compose key (⎄)! Konečně jsem našel tool i pro Windows, jak tam zadávat speciální znaky stejně jako jsem se v průběhu času naučil na Linuxu.

Ve zkratce: Doporučuji Compose key (⎄) namapovat na pravý Ctrl na klávesnici. Zadání tisíců speciálních znaků pak funguje tak, že se zmáčkne klávesa Compose a potom se v pořadí mačkají klávesy, které nakonec zadají požadovaný znak. Kombinace znaků mají nějakou intuitivní logiku, tj. řadu znaků člověk „tipne“ na první pokus.

Příklady:

⎄ - - . (en-dash)
⎄ - - -
(em-dash)
⎄ m u
µ
⎄ t m

⎄ o r
®
⎄ o c
©
⎄ < <
«
⎄ > >
»
⎄ - >

⎄ 1 2
½
etc.

Více info na české Wikipedii

Kompletnější tabulka kombinací

Autor

Martin

Pracuji jako ajťák a grafik na volné noze, zejména ale pro brněnskou firmu vyrábějící ekodrogerii. Dále působím v brněnském systému místní směny Rozleťse, Českém zahrádkářském svazu, České psychedelické společnosti, spolku Archetypal a Mezinárodní komunitě dzogčhenu. Chcete mě podpořit? BTC: 37mf2FJR26Ce3DxMkocukJDgB1eVjasnZB, příp. PGP podepsané adresy dalších kryptoměn.

2 komentáře u „Compose Key (⎄) i na Windows“

  1. A další dobrá zpráva je, že tenhle WinCompose se dá nainstalovat i přes windowsácký Chocolatey package manager

  2. Greetings,
    I URGENTLY need the firmware 1416 (FDP1CN1416AR) for the HP Officejet Pro 8620. URGENT. Unfortunately, it is nowhere to be found or all download links have expired. can u give me a hand? my email:hotrek@qq.com.Thank you very much :-)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *