Bezpečnost na českých a indických silnicích

Jak to je s bezpečností silniční dopravy u nás a v takové Indii? V jedné sluníčkové diskusi na NYXu popsal KOSMO své zkušenosti s indickou dopravou takto: “Velmi zajímavé je srovnání jízdy v Indii a u nás… U nás máme pravidla úplně na všechno, na každý prd. A silnice jsou plné mrtvol – nejen lidí, ale těch zvířat co u nás umře – v autě o tom nevíš, ale pod přilbou je cítit pach z mršin strašně často… A v Indii? Žádná pravidla… jen jediné – nesmíš nabourat toho před sebou. Čára není zeď, přednost neexistuje, semafor je pro ozdobu křižovatky, do dvou pruhů se vejde pět, totální chaos, auta, trucky, motorky, rikši, sloni, autobusy, cyklisti, chodci, velbloudi… a výsledek? Lidi se na sebe usmívají, jedou pomalu a !velice pozorně! Občas ťukanec… a kdyby někdo spočítal mrtvé na kilometry a počet vozidel a lidí uvnitř – odhadují výsledek tak na 5% vůči našim silnicím… zácpa, která se tu rozjede do půl hodiny by u nás stála snad půl dne… krávy chrní spokojeně na „dálnici“ – ani na ně netroubí – prostě je objednou… “ (Zvýraznil jsem až já). Pojďme se na to podívat trochu detailněji :-)

DARUMA na to nicméně reagoval takto: “Já jsem byl v Indii několikrát a jezdím převážně taxíkem a autobusem (…) potkal [jsem] řidiče, kteří se honili po silnici s klackama, protože jeden do druhého lehce ťuknul. Nebo když byla v noci zácpa, tak tam kolem chodili vojáci se samopalem a bambusovou tyčí a organizovali neukázněné řidiče indických trucků.”

Počty motorových vozidel na 1000 obyvatel a počet obětí dopravních nehod ročně (United Nations World Statistics Pocketbook, Statistical Yearbook, Wikipedia) jsou takovéto:

  • USA: 765/1000, 12,3 smrtí/100 000 obyv. za rok.
  • ČR: 399/1000, 10,4 smrtí/100 000 obyv. za rok
  • Indie: 12/1000, 16,8 smrtí/100 000 obyv. za rok

Jasně že u Američanů někdo má dvě auta a ještě dvě motorky a nejede na všem najednou, u Indů bude v těch číslech hodně motorek atd. Ale i tak, Kosmův odhad o 20× nižší nehodovosti v Indii oproti ČR evidentně neplatí :-) Spojením dat o počtu motorových vozidel a počtu smrtí dostáváme, že každý rok zemře: (1 “řidič” se zde rovná 1 reg. motorovému vozidlu)

  • 0,016 % řidičů v USA
  • 0,026 % v ČR (1,62× víc jak v USA)
  • 1,4 % v Indii (53,7× víc jak v ČR a 87× víc jak v USA)

Autor

Martin

Pracuji jako ajťák a grafik na volné noze, zejména ale pro brněnskou firmu vyrábějící ekodrogerii. Dále působím v brněnském systému místní směny Rozleťse, Českém zahrádkářském svazu, České psychedelické společnosti, spolku Archetypal a Mezinárodní komunitě dzogčhenu. Chcete mě podpořit? BTC: 37mf2FJR26Ce3DxMkocukJDgB1eVjasnZB, příp. PGP podepsané adresy dalších kryptoměn.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *