Foťák jako skener – automatická korekce perspektivy

Občas využívám foťáku jako rychlého skeneru různých podkladů, naposledy jsem teď na návštěvě pořizoval kopie několika desítek fotografií z obrazové publikace o Tibetu z půli 50. let.

Problémem vyfocených stránek v knížkách je, že málokdy se podaří to vyfotit dostatečně rovně. Jeden dva snímky lze opravit manuálně ve Photoshopu či Gimpu či jiném nástroji na korekci perspektivy, pokud jich ale jsou desítky, je to nekonečná práce.

Rychlý nástroj, co umí dávkově a zcela automaticky udělat korekci perspektivy buď podle dat z EXIFu, jsou-li tam údaje o naklonění fotoaparátu, nebo aspoň s linií nalezených ve fotce, se jmenuje ShiftN a nefunguje špatně.

Autor

Martin

Pracuji jako ajťák a grafik na volné noze, zejména ale pro brněnskou firmu vyrábějící ekodrogerii. Dále působím v brněnském systému místní směny Rozleťse, Českém zahrádkářském svazu, České psychedelické společnosti, spolku Archetypal a Mezinárodní komunitě dzogčhenu. Chcete mě podpořit? BTC: 37mf2FJR26Ce3DxMkocukJDgB1eVjasnZB, příp. PGP podepsané adresy dalších kryptoměn.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *