Roketa, rukola, křez: I semenářská firma se někdy utnerokety seté

Mladé výhonky křezu tenkolistého (diplotaxis tenuifolia, wild rocket), často označovaného jako rukolaRoketa setá (eruca sativa) je jednoletá rostlina. Křez tenkolistý (diplotaxis tenuifolia) je víceletá rostlina. Obě rostliny jsou v zásadě plevelné, ale co přežije zimu nejen semeny, ale i existujícími kořeny, co znovu obrostou, má určitou výhodu, takže bych řekl, že asi se víc bude plevelit ten křez. Cíleně se pěstují obě rostliny, a obě se označují jako „rukola“. Rukola je název odrůdy rokety seté, a rukola se v obchodech a restauracích označuje i ten křez. V angličtině je roketa „rocket“ a křez „wild rocket“. Obě rostliny jsou hořčičně štiplavé na chuť a tudíž svým způsobem podobné, a přesto jiné. Chaos v tom, co kdo myslí „rukolou“ už ale nemají jen laici, ale i semenářské firmy, které by měly mít odborníky, co se v tom vyznají.

Seva Moravia s.r.o. v tom už asi má hokej, protože trvalku křez nabízí jako roketu setou, rukolu „úzkolistou“ (viz foto níže). Úzkolistá je to jediné správné označení, roketa to podle fotky rozhodně není a latinský název jen potvrzuje chybné zařazení (eruca vesicaria ssp sativa). I mistr tesař se někdy utne :-)

(c) Seva Moravia s.r.o.
(c) Seva Moravia s.r.o.

Pochybení na sáčku od semenářské firmy je závažné kvůli tomu, že většina dnes prodávaných odrůd semen jsou nově vyšlechtěné odrůdy, které zpravidla mají (podle mě absurdní) nárok na ochranu. Ne ty odrůdy, ale ti šlechtitelé. Pokud si nepěstujete jen něco pro sebe, ale chcete to prodávat, semínka si nedejbože sami množit a ještě je třeba nabízet dál, tak se vás dnešní legislativa týká. O tom, že Monsanto a jiní giganti svá zákonná práva aktivně vymáhají a těsně to souvisí např. s sebevraždami indických farmářů, už vznikla řada článků, knih a dokumentárních filmů. Sám jsem o absurdních důsledcích české legislativy psal už přes pěti lety.

Pokud už ani nevíme, jakou odrůdu jsme si koupili od semenářské firmy a neví to zřejmě ani ona sama (když ani nepoznají botanický druh!), jak legitimní je pak prohlašování nějaké takové firmy, že to co na poli či zahradě pěstuji, je právě jejich odrůda?


 

Podporujte aktivně semínkové banky starých a krajových odrůd! V ČR Gengel, o.p.s., ve Francii a Belgii Association Kokopelli, v USA Seed Savers Exchange a jiných zemích další podobné asociace.

Autor

Martin

Pracuji jako ajťák a grafik na volné noze, zejména ale pro brněnskou firmu vyrábějící ekodrogerii. Dále působím v brněnském systému místní směny Rozleťse, Českém zahrádkářském svazu, České psychedelické společnosti, spolku Archetypal a Mezinárodní komunitě dzogčhenu. Chcete mě podpořit? BTC: 37mf2FJR26Ce3DxMkocukJDgB1eVjasnZB, příp. PGP podepsané adresy dalších kryptoměn.

2 komentáře u „Roketa, rukola, křez: I semenářská firma se někdy utnerokety seté“

  1. Čekali byste, že semenářská firma od níž si v krámu kupujete na jaře semínka, bude na rozdíl od vás mít přehled o tom, jak vypadá který botanický druh a která odrůda? A že ty latinské názvy aspoň budou přesné? Omyl :-) Před pěti lety jsem takhle zachytil záměnu běžného špenátu za novozélandský čtyřboč, teď zase roketu za křez, kdy obojímu se říká rukola … :-)

  2. Jsou odrůdy rokety (Eruca sativa) které mají členité listy jako „wild rocket“ neboli křez.
    Takže hodnocení jen podle obrázku na sáčku je trochu krátkozraké.
    A ještě lepší je že na tento „fundovaný“ článek odkazuje wikipedie…
    Zahradník

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *