Sdílení profilu Thunderbirdu při dualbootu Windows a Linux

Jak mít společný profil Mozilly Thunderbird se staženou a odeslanou poštou na všech operačních systémech, které paralelně koexistují na jednom počítači (dual/multiboot)? Unixové systémy dlouho znají koncept „symbolických odkazů“, souborový systém NTFS používaný ve Windows zná něco podobného pod názvem „junction“ už od dob Windows 2000/XP, v novějších verzích s tím Microsoft i operuje, když přejmenoval řadu systémových složek.

Řešení problému tedy je najít profil doposud používaného Thunderbirdu, přesunout jej nejlépe na samostatný datový oddíl, který bude dostupný ze všech operačních systémů (doporučuji NTFS souborový systém).

Ve Windows je nutné vytvořit junction z původního místa na toto nové místo (pomocí Link Shell Extension) a v Linuxu symlink z /home/username/.thunderbird na místo profilu v připojeném datovém NTFS oddílu.

Datový oddíl lze i zašifrovat Truecryptem; v případě, že heslo bude stejné jako heslo zašifrovaného systémového oddílu Windows, připojí se tento oddíl sám, u Linuxu (kde šifrování systémového oddílu Truecryptem není podporováno) je nutné oddíl nejprve připojit, než bude symlink fungovat (tj. nejdřív zadat heslo Truecryptu a teprve potom spouštět Thunderbird). Pozn.: Dual-boot Linuxu se zašifrovanými Windows lze řešit elegantně tak, že se GRUB nechá nainstalovat nikoli do MBR (/dev/sda), ale až do linuxového oddílu (dev/sdaX), v MBR se nechá Truecryptový zavaděč, a dovolí se mu stisknutím Esc vyhledat jiné bootovatelné oddíly (tím se chainloaduje GRUB). Linux pak lze šifrovat pomocí ecryptfs, LUKS apod.

Funguje to docela spolehlivě, problémy způsobují jen některá rozšíření, která mají zvláštní verzi pro 32bitovou a 64bitovou platformu (pokud Windows je 32bit a Linux 64bit či obráceně) a nebo dokonce zvláštní verzi pro Windows a Linux.

Analogicky lze postupovat i v případě používání vícero počítačů. V takovém případě se profil s Thunderbirdem umístí na externí disk, zajistí se, aby při každém spuštění ve všech operačních systémech se připojoval na stejné místo (stejné písmenko disku ve Windows, stejný mountpoint v Linuxu) a opět se vytvoří junction a symlinky.

Externí úložiště se opět vyplatí šifrovat a ve všech případech se celý profil vyplatí pravidelně zálohovat.

Řada dalších multiplatformních programů (Firefox, OpenOffice.org/LibreOffice, Pidgin), která má stejnou strukturu uživatelského profilu na všech operačních systémech, dokáže fungovat úplně stejně. Thunderbird je nicméně jedním z nejtypičtějších příkladů toho, kde takováto machinace má smysl.

Autor

Martin

Pracuji jako ajťák a grafik na volné noze, zejména ale pro brněnskou firmu vyrábějící ekodrogerii. Dále působím v brněnském systému místní směny Rozleťse, Českém zahrádkářském svazu, České psychedelické společnosti, spolku Archetypal a Mezinárodní komunitě dzogčhenu. Chcete mě podpořit? BTC: 37mf2FJR26Ce3DxMkocukJDgB1eVjasnZB, příp. PGP podepsané adresy dalších kryptoměn.

Jedna myšlenka na “Sdílení profilu Thunderbirdu při dualbootu Windows a Linux”

  1. Pozor, nedávno se mi stala dvakrát nepříjemná chyba, kdy Thunderbird v Linuxu začal do souboru „prefs.js“ v adresáři profilu psát chybné cesty pro složky s poštou, což se mi pak ve Windows projevuje tím, že se mi zdá, jako bych přišel o všechnu poštu, archivy atd.

    Konkrétně jde o řádky podobného typu:
    user_pref(„mail.server.server1.directory“, „/media/truecrypt2/AppData/Thunderbird/Profiles/7oupa5vk.default/Mail/Local Folders“);
    user_pref(„mail.server.server1.directory-rel“, „[ProfD]../../../../../media/truecrypt2/AppData/Thunderbird/Profiles/7oupa5vk.default/Mail/Local Folders“);

    Ten první řádek vyjadřuje absolutní cestu, která se v jednotlivých operačních systémech liší, tj. pokud pustím Thunderbird se stejným profilem ve Windows, zkouškou cesty se zřejmě ukáže, že to nefunguje a Thunderbird zkusí cestu relativní. Zde je ovšem zásadní chyba! Já nechci, aby Thunderbird vůbec věděl, že složky mého profilu jsou kdesi na připojeném disku /media/truecrypt2…, já jsem mu vytvořil symlink v /home/brozkeff/.thunderbird a to je to jediné, co chci, aby Truecrypt věděl! Zatím netuším, jak to vyřešit, nicméně tento stav činí v tuto chvíli možnost používat Thunderbird na obou operačních systémech současně nemožným. Work in progress…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *