Špalda s červenou čočkou a hokkaido s parmezánem

Objev: Zrní pšenice špaldy lze uvařit i bez namočení. 1,5 h vaření v tlakovém hrnci to spolehlivě uvařilo. Dobrá zpráva pro ty, co zapomínají o jídle přemýšlet 12 a více hodin předem a o půl jedenácté se rozhodnou, že by chtěli něco takového mít na oběd ve 12.

Dnešní postup (3 porce): Předem nenamočenou špaldu (hrstička pro osobu) do tlakového hrnce s kostkou instantního bujónu. Přiměřeně vody. Je třeba počítat s tím, že suché zrní docela dost nacucne, byť zase v tlakáči je menší odpar. Odhaduju tak trojnásobek objemu zrní. Vaříme hodinu a půl.

Půlka menší dýně hokkaido na plátky, lehce posolit, a na plech pokrytý pečícím papírem umístit, pokapat olivovým olejem a nastrouhat parmezán. Měl jsem ještě zbytek přírodního tofu, tak to jsem dal na plátky na plech taky – pokapal oliv. olejem a sójovkou.

Červená čočka, 2 lžičky rajčatového protlaku, pár kapek (ume)octa, půl lžičky medu a případně dle libosti dokořenit, aby to dobře chutnalo. Uvařit s přiměřeným množstvím vody, aby se už nemusela vylévat. Na závěr jsem odpařil přebytečnou vodu vařením bez poklice a na závěr zahustil kondenzovaným mlékem.

K tomu mrkev na plátky krájená šikmo-podélným řezem a kousek brokolice uvařené v páře.

Pickles, případně v tomto případě obyčejné nakládané okurky ;)

Fotky nejsou, ale všeobecně za nejchutnější složku jídla osazenstvo považovalo hokkaido zapečenou s parmezánem ;e)

Autor

Martin

Pracuji jako ajťák a grafik na volné noze, zejména ale pro brněnskou firmu vyrábějící ekodrogerii. Dále působím v brněnském systému místní směny Rozleťse, Českém zahrádkářském svazu, České psychedelické společnosti, spolku Archetypal a Mezinárodní komunitě dzogčhenu. Chcete mě podpořit? BTC: 37mf2FJR26Ce3DxMkocukJDgB1eVjasnZB, příp. PGP podepsané adresy dalších kryptoměn.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *