TiddlyWiki, technologie a infantilizace společnosti

Repost z Facebooku :)

TiddlyWiki
Soukromý wiki systém skládající se z jediného html souboru, sebe-aktualizující se díky obřímu javascriptu.

No PHP, No SQL, just one HTML file.

Jako nelineární poznámkový blok uložený na flashdisku a upravovatelný na jakémkoli PC s MSIE či Firefoxem užitečné.

Osobně využívám jako kartotéku bibliografických citací, abstraktů, konspektů a jiných podobných výpisků.

Thx to Kuba Lanc :)

Takhle to může vypadat po nějakých úpravách a zaplnění už nějakým obsahem:
screenshot tiddlywiki
Případně konkrétně, snapshot mé citační kartotéky.

— — —

Troi si v komentáři postěžoval na použitou technologii, že pro něj Javascript fuj nebo co.

Rozkecal jsem se trochu obšírněji, spíše jde o osnovu potenciální budoucí eseje:

Z hlediska použité technologie tomu sice lze vytknout ledacos, ale pro mě teď není klíčově důležité, jaká to je technologie, ale jak to plní funkci, kterou denně vyžaduju a marně jsem dlouho hledal.

Sice mě to donutilo přejít zpátky na Firefox po několikaměsíčním užívání K-Meleonu a následně Google Chrome, ale tak nějak se pomalu smiřuju s tím, že „používat (nedokonalý, pomalý…) mainstream neodvádí tolik od účelu činnosti jako pracovat s nestandardními, experimentálními, a ne zcela předvídatelnými produkty“.

Zrovna ten K-Meleon třeba – sice jede taky na jádru Gecko, ale používá naitvní WIndows API a ne to (univerzální, ale strašně pomalé) XUL. Takže je výrazně rychlejší – ale zase na něm nefunguje správně Facebook a jiné tyhle služby co používají extrémně složité javascripty, AJAX a tuny hacků a optimalizací pro jednotlivé browsery (pochopitelně jen ty rozšířené).

Je to nahovno, nejradši bych všechny ty internety zrušil když ty hovada nepracují ve standardizovaném režimu, ale nakonec stejně docházím k závěru, že tohle stěžování už jsem si pár let vyzkoušel a teď už ho přenechám povolanějším, tedy informatikům a lidem co z toho mají byznys. Učím se pomalu měnit pohled na techniku z „nadšení pěknými hračkami“ a ochoty se zkoušením co všechno umí strávit dlouhé dny na pouhý nástroj, kterým se dají realizovat nějaké jiné záměry.

Internety ani nové procesory a paměti nejsou tím, co stimuluje intelekt. Plné školy počítačů jsou nahovno, když studenti mají v hlavách nasráno. Vědění, které bylo potřeba k výrobě všech těch technologických hraček, se nepředává s tím, jak tyto hračky užívají BFU. Většina populace vlivem zjednodušování přístupu k technologii, informacím, čemukoli de facto naprosto infantilizuje a nejsme daleko od situace, kdy na jedné straně bude kasta lidí s brutálně fragmentárním a úzkým, byť v dané mikrooblasti hlubokým „věděním“, kteří budou dělat hračky pro většinu populace, která bude zcela nevědomá. (I ta „elita“ ale bude nevědomá si následků oné úzké činnosti na celek.) (Konec filosofického doslovu ;)))

Autor

Martin

Pracuji jako ajťák a grafik na volné noze, zejména ale pro brněnskou firmu vyrábějící ekodrogerii. Dále působím v brněnském systému místní směny Rozleťse, Českém zahrádkářském svazu, České psychedelické společnosti, spolku Archetypal a Mezinárodní komunitě dzogčhenu. Chcete mě podpořit? BTC: 37mf2FJR26Ce3DxMkocukJDgB1eVjasnZB, příp. PGP podepsané adresy dalších kryptoměn.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *