Freenet pro věci, které jsou „too illegal“ for internet

Pár let už existuje taková vtipná záležitost, která se dá nazvat asi jako „internet v internetu“. Jmenuje se to Freenet project (http://freenetproject.org/) a je to síť pro největší paranoiky. Celé je to šifrované, data jsou distribuovaná mezi peery a nikdo neví, od koho vlastně co stahuje. Je to tak důmyslné, že za x let provozu tohoto systému to nenašlo většího rozšíření a obsah Freenetu je velice skromný.

Ale – funguje to.

Freenet v zásadě využívají dva typy lidí:
1) vývojáři Freenetu,
2) vrahové, pedofilové, teroristi a super-paranoici.

Neboli, má smysl využít Freenetu a nahrát něco tam tehdy, kdy jde o věc „příliš nelegální na to, aby byla vystavena kdekoli na normálním internetu“. Na Freenet se jednou nahraje, a pokud je správně pojmenována v katalozích, lidi to budou otvírat, tedy cachovat, a tedy se tam takový obsah udrží. A nikdo už nikdy nezjistí, kdo to tam umístil. A dokud budou existovat uživatelé Freenetu, bude to existovat a nic nedokáže takový distribuovaný obsah smést z povrchu zemského. Docela cool technologie.

:)

Autor

Martin

Pracuji jako ajťák a grafik na volné noze, zejména ale pro brněnskou firmu vyrábějící ekodrogerii. Dále působím v brněnském systému místní směny Rozleťse, Českém zahrádkářském svazu, České psychedelické společnosti, spolku Archetypal a Mezinárodní komunitě dzogčhenu. Chcete mě podpořit? BTC: 37mf2FJR26Ce3DxMkocukJDgB1eVjasnZB, příp. PGP podepsané adresy dalších kryptoměn.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *