Lama jako dalajláma :-)

Měl jsem tu čest učit člověka, co si poprvé v životě sednul k počítači, jak se otvírá CD mechanika a jak se provádí dvojklik.

Už nějakou tu dobu dělám příležitostně obsluhu internetové kavárny a herny, ovšem dnešní zážitek byl skutečně luxusní. Paní přišla s cédéčkem fotek, že se na ně chce podívat, tak povídám, že oukej, ať si někam sedne a pustí si je.

Mno… nepustila – první otázka, kterou měla, byla, jestli ji s tím nepomůžu. To jsem ještě nevěděl jak to bude pokračovat. Z jejího rozpačitého pohledu když držela v ruce to cédéčko jsem usoudil, že neví, jak se otvírá CD mechanika… tak jsem jí ukázal tlačítko a mechaniku ji otevřel. (CD do ní už vložila správně! Paní dělala velké pokroky). No a pak to pokračovalo. Zanedlouho jsem vysvětloval, že na myši jsou tlačítka dvě, a k tomu je ještě uprostřed kolečko (které ale určitě nebude potřebovat), a že se kliká normálně tím levým. Když omylem jednou klikla v Průzkumníku pravým tlačítkem a otevřela se kontextová nápověda, lekla se, co to zase způsobila. Tož sranda to byla. Takový zážitek se jen tak nevidí :)
Zájemcům o rady, jak s takovýmito lamičkami zacházet, doporučuji shlédnout výborný britský sitkom IT Crowd, hláška Have you tried switching it off and on again nemá chybu, je zcela výstižná :e)

Yes, I have extensive experience of computers like using mices, clicking, double-clicking, and that thing that goes on the floor… the er hard-drive?

Autor

Martin

Pracuji jako ajťák a grafik na volné noze, zejména ale pro brněnskou firmu vyrábějící ekodrogerii. Dále působím v brněnském systému místní směny Rozleťse, Českém zahrádkářském svazu, České psychedelické společnosti, spolku Archetypal a Mezinárodní komunitě dzogčhenu. Chcete mě podpořit? BTC: 37mf2FJR26Ce3DxMkocukJDgB1eVjasnZB, příp. PGP podepsané adresy dalších kryptoměn.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *