LyX: Profesionálně vypadající dokumenty ihned

LyX je WYSIWYM frontend pro LaTeX, sadu šablon pro vysoce kvalitní sázecí program TeX. Vyzkoušel jsem poslední balíček „all-in-one“ pro Windows a příjemně mě překvapil…

TeX je v sazbě nepřekonatelný, řekne ledasjaký profík. Nejedná se ovšem o žádné grafické eye-candy, typu Word/OOo Writer. Spíše se tvorba dokumentu pro TeX blíží psaní webové stránky ve zdrojovém kódu. Nicméně, kvalitu a výkon TeXu, resp. sady šablon LaTeX, v pro uživatele přívětivém kabátě nabízí LyX.
Až donedávna bylo rozběhnutí celého tohoto systému LyX-LaTeX-TeX na Windowsech zážitkem na celé odpoledne, neboť bylo potřeba jednotlivé komponenty shánět po všech čertech, a stabilních již někým zkompilovaných binárek bylo jako šafránu.

Poslední verze 1.4.2 je ovšem pro Windows nabízena též jako „bundle“, neboli „all-in-one“ pack, kde je prostě už všechno předpřipravené, od MiKTeXu, přes LaTeX až po samotný LyX. Stačí stáhnout a nainstalovat. Easy as a pie :-)

Před započetím práce doporučuji pročíst k balíčku dodávaný Tutorial a další návody, a pak si celé prostředí optimálně překonfigurovat. Výsledkem je zkrátka rychlé psaní textů v jednoduchém editoru, co ukazuje, jak je text logicky formátován. Rozhodně v editoru nevypadá tak, jak bude vypadat výsledek. Ten je většinou „just fine“, courtesy of LaTeX.

Není to vůbec špatné…

Příklad výstupu v PDF

Autor

Martin

Pracuji jako ajťák a grafik na volné noze, zejména ale pro brněnskou firmu vyrábějící ekodrogerii. Dále působím v brněnském systému místní směny Rozleťse, Českém zahrádkářském svazu, České psychedelické společnosti, spolku Archetypal a Mezinárodní komunitě dzogčhenu. Chcete mě podpořit? BTC: 37mf2FJR26Ce3DxMkocukJDgB1eVjasnZB, příp. PGP podepsané adresy dalších kryptoměn.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *