Revolut karta a poplatky za výběry z českých bankomatů

Karta Revolut Revolut v zásadě doporučuji si zařídit každému, kdo aspoň občas někam cestuje nebo cokoli nakupuje v zahraničí. (Ideálně přes tento affiliate odkaz, který vám pomůže k tomu nafasovat Visa kartu zadarmo). Mezi výhody oproti používání karet k účtům prakticky libovolné české banky patří především vynikající kurzy při platbách čehokoli v cizích měnách (EUR, USD), omezeným výběrům z bankomatů kdekoli ve světě zdarma, ale i k posílání plateb na účty v jiných zemích, snadné posílání peněz komukoli dalšímu, kdo má Revolut atd. atd. Zdarma výběry z bankomatů ale mají jeden háček: provozovatel bankomatu může výběr pro kohokoli navíc zatížit svým poplatkem, kterému nelze uniknout. V některých zemích to je bohužel standard a najít bankomat, co vám dovolí vybrat bez poplatku, prakticky nelze. V ČR to naštěstí zatím není ten případ, ale bankomatům některých bank byste se při pokusu vybrat hotovost z Revolut karty (ale i karet jiných zejména zahraničních bank) měli vyhnout. Konkrétně jde o MonetuČeskou spořitelnu, možná i o další. Některé bankomaty, byť z testovaných bank jen od Unicreditu, pak nabízí (resp. spíš vnucuje) tzv. DCC (Dynamic Currency Conversion) s mimořádně nevýhodným kurzem a ještě dalším obřím 9% poplatkem, a tomu je taky kriticky důležité se vyhnout. Níže je tabulka s výsledky mého mini-výzkumu, kdy jsem chtěl Revolut kartou vybírat hotovost ze všech bankomatů, co jsem měl po cestě z nádraží na náměstí ve Žďáru n.S. Krom ČS a Monety, kterým jsem peníze za nic nenasypal a výběr při oznámení poplatku zrušil, jsem všude jinde úspěšně hotovost vybral bez dalšího poplatku. Testoval jsem nejmenší možnou částku, která je většinou 200 Kč, někde 500 Kč. Níže je přehledná tabulka:

Podle tabulky počtu bankomatů dle jednotlivých bank na kurzy.cz je celkem v ČR 5575 bankomatů. Bankomatů bank, které jsem potkal a vyzkoušel a jsou ve výše uvedené tabulce, je 4458 a tedy tvoří téměř 80 % všech bankomatů v ČR. I rychlý výzkum metodou procházky po menším městě tedy tvoří docela reprezentativní množinu.

Jediné dvě velké banky, které si účtují extra poplatek jen proto, že karta není z jejich banky (nebo možná i jiných českých bank), ale ze zahraničí (Revolut karta se totiž tváří jako britská karta, bankomaty proto většinou přepínají automaticky do angličtiny a někdy vnucují tu DCC z britských liber, které paradoxně na Revolut účtu ani nevedu), jsou Česká spořitelna a Moneta. Česká spořitelna má 1290 bankomatů a Moneta 642, ČS je největší a Moneta pátou největší. Dohromady představují necelých 35 % celé sítě bankomatů v ČR, tj. víc než třetina bankomatů je pro revolutkáře nevýhodná. Zatímco poplatek 125 Kč u „spořky“ by ještě člověk nějak snesl, tak 195 Kč u Monety je… jak to říct… nekřesťanský? Prostě přemrštěný, exorbitant, beyond reasonable, whatever. Ve zkratce: S Revolutkou se bankomatům Spořky i Monety obloukem vyhněte!

Pokud zavítáte s Revolutkou (ale i jinou kartou, kterou bankomat považuje za vedenou v jiné měně než CZK) do bankomatu Unicreditu, v posledním kroku před výběrem na vás vyskočí nabídka jistoty kurzu díky funkci Dynamic Currency Conversion. Za jistotu toho, kolik se vám strhne, si banka volí buď jen příšerný kurs, nebo kombinaci normálního kurzu a marže, vedoucího nakonec opět k příšernému kurzu. Jediná jistota, kterou prakticky kdykoli a kdekoli s DCC máte, je jistota příšerného kurzu a toho, že na tom rozhodně proděláte:

Unicredit: 9% marže vedoucí k výslednému kurzu 24,88 CZK/GBP, vs. kurs Revolutu 28,12 CZK/GBP. Volba pravého tlačítka povede k tomuto dementnímu kurzu, který se instantně v Revolutu navíc znovu převede zpátky z GBP na CZK, neboť mám na Revolutce peníze v Kč a nikoli v £.

Naštěstí stačí obezřetnost, zvolit levé tlačítko „Pokračovat bez konverze“, které vypadá skoro, jako by se tím výběr celý zrušil, a výběr hotovosti vás nebude nic stát krom chvíle stresu, jestli jste zvolili správnou možnost.

Samostatným „problémem“ pro někoho může být to, že většina bankomatů, ale i platebních terminálů v obchodech, se řídí údajem o zemi původu, kterou z karty načte, a podle toho bez dotazu přepíná komunikaci do příslušného jazyka. Tedy v tomto případě do angličtiny. Některé bankomaty mají možnost si jazyk přepnout někde v prvním kroku zpátky do češtiny, ale neplatí to vždy. Pro toho, kdo přesně nezná, co to je DCC, a neumí dobře anglicky, nemusí u Unicredit bankomatu být zjevné, které tlačítko konverzi neprovede, a které ano; u bankomatů, co zase zobrazí dialog poplatku navíc, nemusí být jasné, že celá stránka textu, kterou je třeba potvrdit k pokračování, znamená ne úplně zanedbatelnou částku, kterou si provozovatel bankomatu shrábne navíc.

Na závěr důkaz z aplikace Revolutu, že výběry dvousetkorunových částek ve výpisu korunového účtu skutečně probíhaly v Kč a bez dalších kurzových převodů i bez poplatků:

U free verze Revolut je měsíční limit na výběry z bankomatů bez poplatků omezen na ekvivalent 200 EUR, tj. necelých 5000 Kč. Pokud víc manipulujete s hotovostí, je tak stále lepší si větší částky vybírat z karty banky, kde máte peníze. (U placené verze Revolutky jsou výběry zadarmo do dvojnásobné částky.) Pokud 5000 měsíčně v hotovosti ani neutratíte, tak vám může stačit si z českých bank, kam chodí příjmy, jen kartou převádět peníze na Revolut a drobné peníze vybírat z Revolutu. Výhodou všechno centralizovat do Revolutu je přehledný dashboard v mobilní aplikaci s rozpisem výdajů dle jednotlivých kategorií, a pro někoho možná i to, že vaše vlastní banka nebude moc vědět, za co peníze utrácíte, protože většina kartových transakcí bude jen na Revolut a jednotlivé transakce už budou mimo její dosah. U Air Bank jen dobíjením Revolutky snadno splníte počtem transakcí kartou podmínku pro úročení běžného a spořícího účtu, u jiných bank počet nebo objem kartových transakcí přináší zase jiné výhody.

No a malá odbočka na závěr, když už jsme u toho jak optimalizovat finance: pokud chcete výhody a benefity, co banky nabízejí, opravdu maximalizovat, a chcete předstírat, že jste úspěšný podnikatel, ačkoli jste mamina na mateřské nebo student co chodí akorát do Tesca na brigádu; případně jste radikální anarchista, co chce zničit kapitalismus a banky a celý Systém, ale rozbíjení výloh na demonstraci WTO zatím nepřineslo kýžené výsledky, nebo jen chcete Systém vysávat legálně, postupujte následovně:

Visa Infinite Zařiďte si prémiové účty u ČS (Erste Premier), ČSOB (ČSOB Premium) a Unicreditu (U Konto Premium), nasypte na jeden z nich 70 tisíc, nastavte trvalé příkazy, aby se tyhle peníze točily a jednou měsíčně přitekly do každé z těchto bank, nasbírejte od všech bank nejlepší karty typu Visa Infinite a MasterCard World Elite s vynikajícím cestovním pojištěním, vstupy do letištních salonků zdarma (PriorityPass/LoungeKey) a dalšími výhodami a sociálními jistotami. (Lajny koksu se samozřejmě nejlíp dělají s bílou Visa Infinite, ale ministerstvo zdravotnictví varuje, že to je stejně nehygienické, jako s jakoukoli běžnou kartou, neboť na ni ta spořka ještě nedává stříbrnou antibakteriální nanovrstvu – možná vám ale vyhoví, když je o to požádáte!) Trvalými příkazy zajistíte obratová kritéria na všech účtech a všechny služby budete mít zdarma. 70 000 lze klidně rozdělit a poloviční částku stačí v měsíci protočit dvakrát. Zatím asi funguje i přeposílání jen mezi dvěma bankami, ale stejně jako zemědělci mají vědět, že lepší je trojpolní systém hospodaření, je i rotace mezi třemi bankami future-proof pro případ, že by se některá z bank na tohle chování některých svých „prémiových“ klientů už odmítala dál dívat a změnila obchodní podmínky, které z obratových kritérií převody na stejný účet, odkud pak peníze chodí zpátky, vyloučila. Mimochodem, nosit si jako druhou kartu krom Revolutky některou tu prémiovou od Erste/ČS je výhodné i proto, abyste mohli i z jejich bankomatů kdykoli vybírat bez poplatku :-)

Autor

Martin

Pracuji jako ajťák a grafik na volné noze, zejména ale pro brněnskou firmu vyrábějící ekodrogerii. Dále působím v brněnském systému místní směny Rozleťse, Českém zahrádkářském svazu, České psychedelické společnosti, spolku Archetypal a Mezinárodní komunitě dzogčhenu. Chcete mě podpořit? BTC: 37mf2FJR26Ce3DxMkocukJDgB1eVjasnZB, příp. PGP podepsané adresy dalších kryptoměn.

2 komentáře u „Revolut karta a poplatky za výběry z českých bankomatů“

  1. Bacha Erste Premiér vyžaduje mimo 70 000 příjmu za měsíc ještě 250 000 na spořícím účtu, nebo velkou půjčku. Radši si zkontrolujte nejdřív podmínky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *