Proč baterie v notebooky vydrží jen dva roky?

Dnešní notebooky používají Li-ion či Li-pol články. Stejné články jsou i v mobilech a některých fotoaparátech. V notebooku mají zpravidla životnost 2 až 3 roky. Životnost baterií dramaticky prodlužuje, pokud se jednak nevybíjí příliš, a pokud se ani nenabíjí příliš. Nejdéle vydrží, pokud zůstávají při cca 50% nabití při nízké teplotě. Typické jsou poddimenzované baterie, které vydrží jen 2 hodiny když je notebook nový a tedy se musí rutinně vyčerpávat až skoro do nuly. Nabíječky navíc v naprosté většině případů nechávají nabíjet baterie až do 100 % (s čestnou výjimkou u IBM/Lenova). To dramaticky snižuje počet cyklů, které baterie vydrží.

  • Počet „vybíjecích cyklů“ při vybití o 25 %, 50 %, 75 % nebo úplně z maxima „do nuly“ nemá ani lineární charakteristiku. Vybíjení jen o čtvrtinu kapacity nezvýší počet takových cyklů jen čtyřnásobně oproti plným cyklům, ale třeba šestinásobně. Vyplatí se tedy průběžně dobíjet baterii, kdykoli to jen jde (pokud již není nabitá na 80 % a více, viz dále).
  • Velké vybití baterii škodí.
  • Velké nabití baterii škodí, nabíjení až na 100 % kapacity či dokonce mírné přebíjení je špatně. Při nabíjení stoupá napětí v bateriích. Každá desetina voltu na článku navíc snižuje počet cyklů na polovinu. Ideální baterie je poloplná/poloprázdná. Co dělají notebooky? Lenovo nabízí možnost zastavit na 80 % nabíjení. Dell má na některých noteboocích možnost ručního zastavení (nepraktické). Ostatní asi nemají žádný způsob, jak plnému nabíjení předcházet.
  • Skladování plně nabitých baterií snižuje jejich životnost. V kombinaci s vyšší teplotou velmi výrazně. Vyšší teplota je větším zabijákem než míra nabití.
     

Autor

Martin

Pracuji jako ajťák a grafik na volné noze, zejména ale pro brněnskou firmu vyrábějící ekodrogerii. Dále působím v brněnském systému místní směny Rozleťse, Českém zahrádkářském svazu, České psychedelické společnosti, spolku Archetypal a Mezinárodní komunitě dzogčhenu. Chcete mě podpořit? BTC: 37mf2FJR26Ce3DxMkocukJDgB1eVjasnZB, příp. PGP podepsané adresy dalších kryptoměn.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *