Dobří lidé ještě nevymřeli!

Jsou okamžiky, kdy člověk potřebuje ujistit, že jsou zde stále dobří lidé. Když neustále slyšíme o skandálních krádežích veřejných peněz politiky, korupci, a dalším nemorálním jednání, je snadné začít ztrácet naději, nebo dokonce sám uvažovat o morálních kompromisech. Dnes večer se mi tohle ujištění velmi výrazně zhmotnilo. Bezdomovec mi vrátil peněženku plnou peněz a dokladů.

Odpoledne jsem v bankomatu vybral skoro šest tisíc korun, které jsem dal do peněženky, kde krom toho nosím asi 30 různých karet, včetně dvou debetních, ISIC, občanky, řidičáku, průkazky pojištěnce, atd. A právě tuhle napěchovanou peněženku jsem vytrousil z batohu, když jsem na brněnském hlavním nádraží nastupoval do šaliny směr Juliánov. Za mnou se rozběhl bezdomovec sedící vedle mě na lavičce s tím, že mi vypadla peněženka. Velice jsem mu poděkoval, peněženku jsem si vzal, ještě se stihl mírně uklonit a pak se už zavřely dveře a šalina se rozjela.

Žehnal jsem tomu člověku za to, co tímto pro mne udělal, a na další zastávce jsem proto vystoupil a došel zpátky na nádraží, kde jsem jej ještě potkal, abych se mu za tuhle službu odměnil a minimálně posílil v něm takovéto chování.

A myslím, že výzkum chování lidí v podobných situacích bude výborným tématem na diplomovou práci.

BLESSED BE

Autor

Martin

Pracuji jako ajťák a grafik na volné noze, zejména ale pro brněnskou firmu vyrábějící ekodrogerii. Dále působím v brněnském systému místní směny Rozleťse, Českém zahrádkářském svazu, České psychedelické společnosti, spolku Archetypal a Mezinárodní komunitě dzogčhenu. Chcete mě podpořit? BTC: 37mf2FJR26Ce3DxMkocukJDgB1eVjasnZB, příp. PGP podepsané adresy dalších kryptoměn.

Jedna myšlenka na “Dobří lidé ještě nevymřeli!”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *