Lehký redesign webu v rámci zákona

Do nastupujícího prosince jsem se konečně odhodlal něco málo provést se svými webovými stránkami nacházejícími se na kořenu této domény malec.borec.cz. Stránky od okamžiku spuštění blogu trpěly nulovou aktualizací, a tak to nyní bylo napraveno.

malec.borec.cz verze prosinec 2007

Cílem změn bylo trochu osvěžit zatuchlý vzhled, pročistit obsah od neaktuálností a aktualizovat textový obsah. Mnoho nových věcí nepřibylo, dokonce řada věcí zmizela, zejména různé záležitosti týkající se mého ex-studia na gymnáziu.

Vzhledem k mé nechuti strávit nad redesignem mnoho času jsem se strukturou webu nic nedělal a ponechal jej v ošklivě naprogramované statické podobě. Pouze jsem vlastně modifikoval CSS styl. Použité Palatino jako font pro text možná není pro web ideálním fontem, ale z fontů, které jsem si oblíbil, je to asi jediný, který zároveň má skoro každý v systému. Nadpisy jsou bezpatkové a majitelé Windows Vista si užijí překrásný Corbel, ti ostatní místo něj uvidí běžný Arial.

V rámci testování nových technologií jsem masivněji nasadil na veškerou novou grafiku poloprůhledné PNG obrázky, což efektivně bohužel vyřazuje uživatele Internet Exploreru 6 a nižších. Na svých (Jeho)Vistách ani nemám příležitost vidět, jak to na IE6 vypadá. Rovněž používám několik CSS3 prvků, zejména text-shadow, způsobující na kompatibilních prohlížečích (Safari, Konqueror, Opera 9.5) pěkné stíny pod textem. Několik drobnějších CSS změn též postihlo blog. Prohlížeče založené na Gecku by měly vidět zaoblené dolní rohy horní lišty, prohlížeče s podporou text-shadow zase mají nadpisy a položky menu podkreslené „mlhou“.

Za asi jedinou obsahovou novinku považuji konečně zveřejnění mé SOČky o zabezpečení domácích počítačů, více než půl roku po jejím formálním dokončení. Třeba někomu poslouží, kdo ví :)

Trocha apologetiky závěrem: u nového vzhledu sám nejsem spokojen s řadou věcí, zejména tím halabala narychlo upraveným obrázkem na pozadí. Odmítám však v současné době strávit několik hodin pipláním se s grafikou pro web, jehož návštěvnost je minimální (drtivá většina návštěv v současné době stejně chodí jen sem na blog). Bez zpětné vazby není ani motivace něco dělat ;-)
Přesto uvítám libovolné připomínky. Připomínka totiž rovná se motivaci s oznámenou chybou něco dělat…

Autor

Martin

Pracuji jako ajťák a grafik na volné noze, zejména ale pro brněnskou firmu vyrábějící ekodrogerii. Dále působím v brněnském systému místní směny Rozleťse, Českém zahrádkářském svazu, České psychedelické společnosti, spolku Archetypal a Mezinárodní komunitě dzogčhenu. Chcete mě podpořit? BTC: 37mf2FJR26Ce3DxMkocukJDgB1eVjasnZB, příp. PGP podepsané adresy dalších kryptoměn.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *