Fiat pecunia, budiž peníze – proč to ale přesto nejsou „bezcenné kusy papíru“

Na Facebooku jsem u svých kontaktů opět zaznamenal šíření informačních videí o charakteru dnešních peněz. Po trilogii Zeitgeist a dalších výpravách za spiknutími všeho druhu jde tentokrát o krátkou a příjemně svěží animaci na 3 minuty, ostatně podívejte se sami a udělejte si vlastní názor. Můj komentář:

Je určitě dobré, aby lidi věděli, co to jsou dnešní depozitní peníze, že tu existuje v masové míře multiplikace depozit následkem půjček od CB komerčním bankám a půjčováním 10x… 20x… vícekrát většího množství peněz než je minimální povinná rezerva, kde celý tento cyklus se může několikrát zopakovat…

Ale přesto…

Jsou tyto peníze bezcenné, jak se pak snaží tolik lidí tvrdit, když si za ně v obchodě můžu dnes koupit chleba? koupit auto? koupit dům? koupit skoro cokoli?


Nikoli – mají svou „hodnotu“ danou společenským konsensem a důvěrou v to, že nejen dnes, ale i zítra budou mít takovouto nebo alespoň velmi podobnou hodnotu sníženou jen o nějakou drobnou inflaci.

Samozřejmě, tyto dnešní peníze mají hodnotu pouze virtuálně, teprve jejich proměněním za něco co má i jinou funkci než funkci oběživa/akumulace této virtuální hodnoty se objevuje hodnota reálná/užitná, ať už tím, že jde o jídlo, nebo zařízení co něco dělá, nebo energii kterou lze zatopit, nebo služba…

A je tu strašně důležitá ta psychologie, mít tu důvěru. Jakožto pozitivní zpětná vazba to na ní stojí a padá: když je nedůvěra v budoucnost, tak panika dělá lavinovitý efekt – v extrémním případě nevěřím, že za ten papírek si kdykoli ještě budu moct cokoli pořídit, ať už to má na svědomí probíhající hyperinflace, nebo objektivní nedostatek toho co bych si za to mohl koupit … ani jedno z toho zatím není případ české koruny a situace v ČR. (To, že je někdo, kdo nemá peníze, aby si koupil co potřebuje nebo chce, a že je někdo jiný, kdo jich má možná až nechutně moc, je trochu jiný, byť rovněž mimořádně závažný problém sociální nerovnosti a definice lidské důstojnosti.)

Z pohledu omezení připoutanosti a potenciálního utrpení/strasti v buddhistickém slova smyslu (dukkha) je samozřejmě žádoucí tyto dnešní peníze a jejich konsensuální hodnotu a funkci vnímat jako něco pomíjivého, co tu nemusí v této podobě být věčně. A rovněž je pragmatické část rezervního kapitálu mít diverzifikovanou v něčem, co není jen virtuální hodnotou, ale něčím reálným, ať už to jsou nemovitosti, zlato, podíl na majetku firmy, pozemek atd. – ale, dokud současné peníze plní funkce které plní, je to z mých zkušeností ve většině případů nejefektivnější a nejpohodlnější způsob výměny zboží/služeb, protože je zcela univerzální (akceptuje je každý jako prostředek směny).

Ekonomiky o pár členech a barterové obchody jsou proti tomu dost omezené. Ale jsou užitečné jako komplementární k té hlavní měně, ostatně proto taky existují projekty různých komplementárních místních měn – jeden z nich se poslední dva roky rozjíždí i v Brně, třeba to někoho zaujme… právě zde se ale krásně ukazuje, v čem je problém virtuální měny. Skupina má dnes jen cca 50 aktivních členů co nabízejí zboží/služby a poptávají je, což je samozřejmě hrozně omezený trh. Takže třeba někdo mi bude chodit na doučování angličtiny, ale nedostanu Kč, které můžu použít kdekoli, ale „brky“ co můžu použít jen v rámci LETSu. Jenže zdaleka si za ně nemůžu pořídit cokoli si usmyslím, protože nabídek je tam celkem jen několik málo stovek, a ze všech myslitelných služeb jich tam je nabízených jen naprosto zanedbatelná část. Ale pokud neaspiruji na to touto komplementární místní ekonomikou zcela nahradit ten hlavní trh, je to užitečné např. pro posilování výměny zboží a služeb v místě bydliště se sousedy a známými, pro to, aby se každý člen takového systému naučil dovednosti, které prakticky ocení právě ti sousedi, atd. V budoucnosti, kde se fosilní paliva budou jen zdražovat, dostupnost té hlavní měny může být omezená a stát na manipulaci s ní bude vytvářet další a další byrokratické překážky, daně a nařízení, je taková rozšířená sousedská výměna užitečným řešením, které – minimálně dokud to tu hlavní ekonomiku nezačne výrazněji ohrožovat – patrně zůstane i pod rozlišovací schopností státní moci, berňáku a dalších institucí.

Autor

Martin

Pracuji jako ajťák a grafik na volné noze, zejména ale pro brněnskou firmu vyrábějící ekodrogerii. Dále působím v brněnském systému místní směny Rozleťse, Českém zahrádkářském svazu, České psychedelické společnosti, spolku Archetypal a Mezinárodní komunitě dzogčhenu. Chcete mě podpořit? BTC: 37mf2FJR26Ce3DxMkocukJDgB1eVjasnZB, příp. PGP podepsané adresy dalších kryptoměn.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *