Jak na sušenky v remosce

Sušenky v remosce lze s úspěchem péct, ale vyžaduje to vědět jak a stejně si to asi jednou dvakrát vyzkoušet a pokazit to. Zkusím tady v krátkosti uvést, co mi přináší při pečení úspěch a co je naopak cestou do pekel :-) V první řadě, připomeňme si, z čeho se běžně takové čajové pečivo skládá. Z mouky, tuku a cukru, případně vejce. Poměr  může být různý a můžeme přidávat různé další nesmysly.

Tažné těsto plné tuku a bez vody bude mít tendenci v teple se dál roztékat, aby ztuhlo až při pokojové teplotě nebo teplotě se jí blížící. Hezké tvary naskládané na dno remosky se tak mají tendenci zplacatět a velmi často spojit do jedné veliké placky po celém dně. Pokud k tomu přidáme, že jsme dno nevymastili vhodným tukem (máslo je lepší než olej, například) a začneme sušenky odlepovat ode dna až je kov studený, nedopadne to dobře, sušenky se mají tendenci ke dnu dočista přilepit. Výsledek:

Rozlámané sušenky, které nešly ani oddělit ode dna (mazáno olejem), ani jedna od druhé (spečená placka). Výsledek příliš estetický není :-)

Když naopak mažeme správně, vložíme spíše menší kuličky nebo polštářky a dost daleko od sebe, necháme tak akorát (5-8 minut?) pak strčíme do dřezu se studenou vodou a jakmile jsou sušenky už tvrdé, ale stále je kovové dno vlažné a tedy od něj jdou odlepit je oddělíme do krabičky nebo kamkoli jinam. Výsledek (sušenky, nikoli ta nezaostřená fotka!) už vypadá podstatně lépe, stejné těsto jsem zde ještě obohatil kakaovým práškem:

Výhodné je mít dvě remosková dna, plochý dřez napuštěný trochou studené vody, a zatímco se jeden „plech“ peče, stačí do toho druhého vkládat ty bochánky/kuličky. Jde to docela rychle a remoska nemusí vůbec vychladávat. A lze tím upéct relativně dost sušenek za relativně krátkou dobu i v tak malém nástroji, jako je remoska (používám nějakou 50 let starou).

Ještě pro doplnění, v tomto případě jsem použil výhradně jemně mletou celozrnnou pšeničnou mouku (Bioharmonie) a místo cukru „Sladěnku“ (ječný slad – Sunfood). Jako tuk lze použít máslo, já jsem tentokrát použil 100% tuk Ceres.

Tak ať se dobře peče a pak  i dobře chutná :-)

Autor

Martin

Pracuji jako ajťák a grafik na volné noze, zejména ale pro brněnskou firmu vyrábějící ekodrogerii. Dále působím v brněnském systému místní směny Rozleťse, Českém zahrádkářském svazu, České psychedelické společnosti, spolku Archetypal a Mezinárodní komunitě dzogčhenu. Chcete mě podpořit? BTC: 37mf2FJR26Ce3DxMkocukJDgB1eVjasnZB, příp. PGP podepsané adresy dalších kryptoměn.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *