Chuťový test tří bílých jogurtů

V Albertu jsem koupil tři obyčejné krémové bílé jogurty a podrobil je jednoduchému chuťovému testu. Mezi soutěžícími se objevily jogurty, které měli v Albertu k dispozici – Olma Klasik bílý jogurt, Albert Quality bílý jogurt nízkotučný, a Hollandia jogurt krémový + probiotická kultura BiFi.

Jak to probíhalo a hlavně jak to dopadlo? To vše v tomto článku.

Žádné slepé zkoušky, prostě jsem všechny jogurty otevřel, vzal lžičku a pomalu je degustoval a na přiložené papírky si psal své chuťové dojmy:

Tak a teď komentář a nějaké další údaje o jednotlivých výrobcích. Modře uvedené položky ve složení obsahují složky, které jsou v pořádku, ale nutně v jogurtu být nemusí, červeně uvedené položky jsou evidentně příměsi, které jen mají za úkol nastavit prima materia, aby výsledek byl hustější, krémovější, levnější apod. – někdo by možná řekl, že tím je výrobek ošizen, výrobce zase, že vylepšen.

1. Olma Klasik

  • Výrobce: CZ 08 ES (OLMA a.s.Olomouc, Holice u Olomouce)
  • Cena: Kč 5,90 (39,30 Kč/kg)
  • „Bílý jogurt, nejméně 2,4 % tuku“, 150 g
  • Složení: mléko, mléčná bílkovina. Obsahuje živou mikroflóru.
  • Moje hodnocení: jemný, vodnatý, lehký, neutrální, nevýrazný

2. Albert Quality Bílý jogurt nízkotučný

  • Výrobce: CZ 5901 ES (Mlékárna Valašské Meziříčí, spol. s r.o.)
  • Cena: Kč 3,90 (26,00 Kč/kg)
  • „Jogurt bílý nízkotučný“, 0,5 % tuku. , 150 g
  • Složení: mléko, sušené mléko, škrob, želatina, jogurtová kultura a Lactobacillus casei.
  • Moje hodnocení: krémový, nakyslý, svírající, ostrý, výrazný

3. Hollandia Jogurt krémový + probiotická kultura BiFi

  • Výrobce: CZ 709 ES (HOLLANDIA Karlovy Vary, a.s., Krásné Údolí, Toužim)
  • Cena: Kč 3,90 (31,20 Kč/kg)
  • „Krémový jogurt bílý s probiotickou kulturou BiFi“, 3,5 % tuku, 125 g
  • Složení: mléko, mléčná bílkovina, živá jogurtová kultura, probiotická kultura Bifidobacterium a Lactobacillus acidophilus.
  • Moje hodnocení: neutrální, s neznámým aftertaste (po čtvrtém soustu už nelze poznat), vyvážený

Dovolím si upozornit, že srovnávám výrobky různé tučnosti, ale vycházím z toho, co měli v obchodě. Ještě tam měli dva bílé bio jogurty a klasickou Hollandii Selský jogurt (to je ten co zraje v kelímku a není krémový), ale ty jsem si nechal třeba na příště.

Verdikt

  1. Chuťově nejlepší mi přišla Hollandia (vzorek 3).
  2. Na druhém místě bych řadil Olmu Klasik (vzorek 1), byť při srovnání s oběma zbylými jogurty tento byl pocitově hodně „vodový, nevýrazný“. Jak Hollandia, tak Olma, mi chutnaly pro svou neutrální jemnou chuť.
  3. Nízkotučný jogurt z Valmezu (vzorek 2) pod firemní značkou Albertu byl vlivem škrobu a želatiny nejkrémovější (nejhustší), a zároveň chuťově nejostřejší (nejkyselejší a svíral na patře). Chutnal mi ze všech tří jogurtů nejméně.

Autor

Martin

Pracuji jako ajťák a grafik na volné noze, zejména ale pro brněnskou firmu vyrábějící ekodrogerii. Dále působím v brněnském systému místní směny Rozleťse, Českém zahrádkářském svazu, České psychedelické společnosti, spolku Archetypal a Mezinárodní komunitě dzogčhenu. Chcete mě podpořit? BTC: 37mf2FJR26Ce3DxMkocukJDgB1eVjasnZB, příp. PGP podepsané adresy dalších kryptoměn.

4 komentáře u „Chuťový test tří bílých jogurtů“

  1. Dobrý den pane Maleci,

    děkujeme za výsledky průzkumu, ve kterém jste testoval i výrobek Mlékárny Valašské Meziříčí. Ovšem, v tomto případě, výsledek hodnocení našeho jogurtu v privátní značce Albert Quality Bílý jogurt nízkotučný nelze považovat za relevantní, protože jste srovnával různé tučnosti jogurtů (Albert Quality bílý jogurt nízkotučný Mlékárna Valašské Meziříčí 0,5%) X polotučné jogurty Olma Klasik 2,4% a Hollandia jogurt krémový 3,5%).

    V případě, že byste srovnával rovnocenné tučnosti jogurtů tzn. všechny by byly polotučné (vhodný produkt pro testování z našeho portfolia by byl Bílý jogurt z Valašska o tučnosti 3%), jsem přesvědčena, že by jogurt Mlékárny Valašské Meziříčí dopadl zcela jinak.

    Na Vašich webových stránkách, na kterých jste Vaše subjektivní hodnocení zveřejnil si mnoho lidí (zákazníků) neuvědomí nebo nevšimne, že se hodnotily různé tučnosti jogurtů a proto je výsledek tohoto průzkumu velmi zavádějící.

    Pro Vaši informaci, výrobek Bílý jogurt z Valašska 3% (posílám v příloze) získal v letošním roce významné ocenění „Regionální potravina ve Zlínském kraji 2011“ pod záštitou Ministerstva zemědělství a v roce 2010 získal titul „Nejlepší bílý jogurt 2010“, kdy byl hodnocen Českou zemědělskou univerzitou v Praze – Suchdole na katedře kvality zemědělských produktů a konkurenty mu byly třeba i Olma Klasik bílý jogurt či Selský jogurt od Hollandie. S přehledem zvítězil ve čtyřech kategoriích – vzhled, konzistence, vůně a chuť. Bílý jogurt z Valašska je navíc držitelem značky kvality „Klasa“.

    S pozdravem hezkého dne

    Ing. Marcela Hermanová
    Marketing Manager
     
    Mlékárna Valašské Meziříčí, spol. s r.o.
    Zámecká 2/57, Krásno n. B.
    757 27  Valašské Meziříčí
    Tel.: +420 571 678 155
    Fax: +420 571 611 260
    Mob.: +420 724 476 645
    e-mail: m.hermanova@mlekarnavm.cz
    http://www.mlekarna-valmez.cz

  2. Děkuji za rychlou reakci,

    pokusím se vámi uvedený výrobek sehnat v prodejní síti, „pokus“ zopakovat a stránku o výsledek doplnit, aby se skutečně rovnávalo srovnatelné.

  3. FFtipné. Myslím že osobní názor a pocit nemá proč být zavádějící. Pokud zjistím, že mi něco chutná nebo nechutná, prodejce nebo mlékárna se může s odpuštěním stavět na hlavu, příště si takový výrobek (ne)koupím :) Jak složitá matematika. Na druhou stranu, fandím mlékárně, která má čas a sílu prohledávát světovou síť a komentovat vlastní subjektivní (a tím pádem zavádějící) názory spotřebitelů.
    Dnes jsem vyfasovala „zviřátka“ co umí vyrábět mléčný kefír (hledej chrchlíky) :D. Proto jsem zabrousila na tyhle stránky a koukám na kefír vodní. A ejhle, jogurty… No, testování zdar. A propos vyměním kefír za kefír. Ciao všem.

  4. Mlékárnám, jejichž výrobky jsem ochutnával, jsem samozřejmě poslal noticku o tom, jinak by se o tom stěží někdo dozvěděl.

    Tibetskou houbu resp. kulturu mléčného kefíru mám taky, do sbírky mi chybí asi jen kombucha :)
    Vodní kefír ale neposkytnu dřív než v září, právě jsem odjel na zbytek srpna do Belgie.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *