Kvalitní odstředivý odšťavňovač na zeleninu do 1500 Kč

Před rokem a půl jsem koupil v Alze za asi 1 200 Kč odšťavňovač Rohnson R-427 na základě výsledků i-testu odšťavňovačů. Dodnes toho nelituju, jedná se za tuto cenu o opravdu dobrý a kvalitní výrobek, který svou funkci plní tak, jak se od něj očekává.

Odstředivé odšťavňovače se samozřejmě nevyrovnají špičkovým lisům typu Champion nebo Green Star, které pomalým lisováním vymačkají důkladně šťávu i z bylinek, ovoce a snad všeho, co v sobě nějakou šťávu má. Cena takových přístrojů je ale od 7 do 20 tisíc korun.

Zpátky ale k mnou používanému Rohnsonu.

Za hlavní výhody považuji:

  • velký otvor, kam se dají strkat celá jablka, dlouhé mrkve, a cokoli většího stačí rozřezat jen nahrubo.
  • vysoký výkon, takže si udrží vysoké otáčky i když se do něj strčí tvrdá mrkev, červená řepa nebo celer.
  • velkou jak odpadní nádobu, tak i nádobu na šťávu, vše se vyhodí a vyčistí až najednou na konci.
  • Celé zařízení je bytelné, z dobrých materiálů a nebojím se, že někde něco ulomím, něco praskne apod.
  • Nevyhnutelné čištění a mytí, které je nedílnou součástí přípravy šťáv, v zařízení neztěžují zbytečné díly a příliš složité mechanismy.

Doporučená zelenina a ovoce k odšťavňování

  • Kořenová zelenina: mrkev, celer, petržel, pastinák
  • Červená řepa
  • Okurky

Pomeranče a jablka to samozřejmě zvládá taky v pohodě, ale pokud jde o jablka, tak samozřejmě odpad obsahuje mnohem víc zbytkové šťávy než z lisu nebo z moštárny.

Z bylinek a listové zeleniny i tento odstředivý odšťavňovač sice nějakou šťávu dostane, ale výtěžnost je dost malá a moc se to nevyplatí. Spíš jen pro dochucení šťávy z některé základní zeleniny uvedené výše. Doporučuji takto někdy zkusit do směsi přidat trochu cibule a nebo zázvoru :-)

Vyloženě nevhodné na jakékoli odšťavňování, a to i to lisové, jsou banány. Ty prostě neodšťavníte. (Ale klidně si to zkuste.) Banánová šťáva se dělá tak, že se celé banány rozmixují s něčím, jako třeba mlékem a pak z toho je banánový milshake.

Autor

Martin

Pracuji jako ajťák a grafik na volné noze, zejména ale pro brněnskou firmu vyrábějící ekodrogerii. Dále působím v brněnském systému místní směny Rozleťse, Českém zahrádkářském svazu, České psychedelické společnosti, spolku Archetypal a Mezinárodní komunitě dzogčhenu. Chcete mě podpořit? BTC: 37mf2FJR26Ce3DxMkocukJDgB1eVjasnZB, příp. PGP podepsané adresy dalších kryptoměn.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *