Návod na Jehovisty a jiné náboženské dealery

Instruktáž, kterak ze sebe udělat instantního religionistu a duchovně osvíceného :-)

Blíží se Vánoce a tak misionáři všech zemí začínají opět navštěvovat v hojnějším počtu naše domovy a nabízet nám formou religiomarketingu nejrůznější cesty ke spáse či osvícení. Následují doporučené otázky, na které máte jako spotřebitel v EU právo, a na které se nebojte vašeho místního dealera slov božích zeptat (zpracovávám to formou fiktivního rozhovoru, pod pojem „dealer“ stačí dosadit vašeho misionáře):

Dealer: Dobrý den, jsem Svědek a jdu vám zvěstovat Boží pravdu. Čtete Bibli? Nechcete domácí studium Bible? Chcete být mezi vyvolenými, až přijde Boží soud? …
Vy: Nechci vám do vašeho výkladu vstupovat, ale četl jste třeba takový Korán nebo Diamantovou sútru?
Dealer: Ne, ale to není podstatné. Bible říká, že (listování v kapesním překladu Nového Světa)
Vy: Vážený pane, jak mě ale chcete o něčem přesvědčit, když ani neznáte produkty konkurence? Vždyť ani nevíte, jaké máte prezentovat benefity Vaší víry oproti „běžným vírám“! Dnes je přece jedno, jestli prodáváte prací prášek, Pemprsky, stavební spoření nebo jiskru Slova Božího. Všude platí tržní mechanismus, a ten…
Dealer: Omlouvám se, sbohem…
Vy: Ale no tak počkejte, já vás nechtěl vyděsit, nemusíte hned odcházet, já přece neřekl, že váš produkt nechci. Když nakonec zvítězí ve výběrovém řízení… (dealer přesto nepochopitelně odchází s neuzavřeným kontraktem

Pokud si chcete vychutnat delší rozhovor, doporučuji Svědkům raději nejprve odpovídat pozitivně („Ano, Bible mě zajímá“), ale později přecházet k citlivějším otázkám („jsem zastáncem toho, aby si každý v Písmu našel to svoje, a nebyla mu vštěpována jediná interpretace“), … výsledkem pak může být něco takového.

Zdaleka nejlepším řešením však je okamžitě poté, co se představí a řeknou první otázku je pozvat dál dovnitř, ihned jim nabídnout čaj, sušenky, posadit je a plně se jim jako pán domu věnovat.
Dojde k fantastickému paradoxu, že ač normálně jim vlastně právě o toto tím dlouhým rozhovorem mezi dveřmi jde, najednou je chytnou obrovské pochybnosti a strach („Pane Bože, co to je za úchyla!“). Jakmile už budou jednou uvnitř, máte je v hrsti a můžete jim klidně začít citovat Bhagavad Gitu, Tipitaku nebo již zmíněný Korán a religio-edukaci tak obrátit opačným směrem (když jsou přece nepoučení, je třeba je s tím seznámit, ne).

Enjoy :)

Autor

Martin

Pracuji jako ajťák a grafik na volné noze, zejména ale pro brněnskou firmu vyrábějící ekodrogerii. Dále působím v brněnském systému místní směny Rozleťse, Českém zahrádkářském svazu, České psychedelické společnosti, spolku Archetypal a Mezinárodní komunitě dzogčhenu. Chcete mě podpořit? BTC: 37mf2FJR26Ce3DxMkocukJDgB1eVjasnZB, příp. PGP podepsané adresy dalších kryptoměn.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *